Biberon Kullanımı Ve Diş Sağlığı Hakkında Bilgiler

Biberon kullanımı sonucunda oluşan çürükler annelerin biberon çürüğü olarak adlandırdıkları duruma günümüzde oldukça sık bir şekilde rastlanmaktadır. Bu durumun nedeni bilindiği gibi biberon sebebiyle oluşmaktadır. Ancak biberon kullanarak beslenmekte olan bebeklerde daha sık rastlanılmakta olan bir durumdur. Ebeveynler bebeklerinin dişlerinde lekeler görebilirler ya da dişlerinin çok çabuk kırıldığını fark edebilirler.

Bu dişler üzerinde meydana gelmekte olan kahverengi lekeler ise çürüklerin meydana geldiğini göstermektedirler. Daha sonrasında kahverengi küçük lekeler zaman içerisinde giderek büyümekte sonuç olarak ise çürük meydana gelmektedir. Meydana gelen bu çürükler genel olarak biberon çürükleri olarak adlandırılmaktadır ve sebebi ise anne ile inek sütü içerisinde doğal yollar ile geçen şekerin etkisi olmaktadır.

Eğer anne sütü bebeğe emzirme yöntemi ile yapılıyorsa ve bu süt biberon ile veriliyorsa bebeklerde bu süte ağız içerisinde birikmektedir. Daha sonrasında ise mikropların birikmesi meydana gelmekte ve mikroplar diş minelerine yerleşmektedir.

Mikroplar ile deforme olan diş minesi zaman içerisinde çürüklere zemin hazırlamaktadır. Bu noktada  ebeveynlerin bebeklerde diş sağlığı hakkında yeterince bilgili ve özenli olmaları gerekmektedir.

Uzmanlar bu noktada ebeveynlerin özellikle de bebeklerini gece beslememeleri gerektiğini tavsiye ediyorlar. eğer bebeklerini gece besliyorlarsa da kesinlikle uyumadan önce bebeklerinin ağızlarının temizlenmesi gerektiğini öneriyorlar. 

Ayrıca ebeveynlerin bilinçli bir şekilde davranmaları ve geceleri bebeklerinin ağızlarında biberon ya da emzikle uyumamalarına özen göstermeleri gerekmektedir. Bu noktada annelerin yaptıkları en büyük yanlışlardan bir tanesi de geceleri bebeklerine hazırladıkları  mamanın bitmesini beklemeden bebeklerinin biberonla uyumalarına neden olmaktadır.

Bu durum sonucunda ise bebekler ağızlarında biberonla uyumakta ve gece boyunca süt dişleri şekerli atıklarla birikmektedir. Bu durum da bebeklerin dişlerinde mikropların birikmesine ve zaman içerisinde çürük oluşmasına neden olmaktadır.

Bu sebeplerden dolayı da annelerin bu konuda oldukça bilinçli bir şekilde davranmaları gerekmektedir. Geceleri bebek mamayı bitirdikten sonra bebeklerin ağızlarının temizlenmesi adına onlara su içirmeleri gerekmektedir.

Ancak bebekler daha su içebilecek kadar büyük değillerse de annelerin bebeklerinin ağızlarını ılık su ile temizleyerek uyutmaları gerekmektedir. Yine ebeveynlerin bebeklerde biberon kullanımı konusunda dikkat etmeleri gereken bir diğer durum da süt içerisine bal, pekmez ya da şeker gibi tatlandırıcı maddeler atmamaları gerektiği olmaktadır. Çünkü bu da biberon çürüğü meydana gelmesine çok daha hızlı ve kolay bir şekilde zemin hazırlamaktadır.

Yine bebeklerin süt dişlerinde meydana gelen biberon çürükleri iltihaplı ve ağrılı bir şekilde olabilmektedir. Bu durum da bebeklerde uyku ve beslenme bozukluklarına da neden olabilmektedir. Yine biberon çürüklerinin en önemli tehditlerinden bir tanesi de iltihaplanma durumu yaratmasından dolayı bebeklerin süt dişlerinden sonra gelecek olan dişlerinin bozuk çıkmasına neden olabilmektedir.

Bebeklerde Biberon Çürüğü Nasıl Oluşur

Biberon kullanımının yanlış olması durumunda meydana gelen çürükler bebeklerin ilerleyen yaşlarını da olumsuz etkileyen bir durumdur. Bu konuda ebeveynlerin kesinlikle bilinçli olmaları ve bebeklerinin dişlerine gereken özeni göstermeleri gerekmektedir. Bebeklerde biberon çürüğü olması halinde bebeklerin büyüdükleri zaman bozuk diş yapısıyla birlikte konuşma bozukluklarının olmasına da yol açabilmektedir. Yine bu durumun tek nedeni kesinlikle biberon kullanmak değildir. biberon kullanmayan bebeklerde de bu çürüklere rastlanılmaktadır. 

Yine süt içerisine konulan katkı maddeleri ya da anne sütü de duruma neden olabilmektedir. Bu çürüklerin meydana gelmesindeki en önemli neden tatlı faktörüdür. Bebeklerde diş çürükleri meydana gelmemesi için bebeklere verilen tatlı gıdalar ardından ağızlarının temizlenmesi gerekmektedir.

Ancak bilinçli ebeveynlerin bebeklerine tatlı gıdalar yerine daha sağlıklı gıdalar vermeleri gerekmektedir. Özellikle de diş çıkarma dönemi gibi stresli dönemlerde ebeveynlerin bebeklerine susmaları için tatlı gıdalar vermek yerine havuç ve elma gibi sert sağlıklı gıdaları vermeleri gerekmektedir.

Bu durum hem bebeklerin dişlerinde çürük oluşuma neden olmayacaktır hem de bebeklerin daha sağlıklı beslenmelerine neden olacaktır. Biberon çürüğü oluşumu engellemek isteyen ebeveynlerin bebeklerine biberon vermeyi kesmek yerine tüm bu durumlara dikkat etmeleri gerekmektedir.

Çünkü tüm bu durumlara dikkat eden bilinçli ebeveynlerin bebeklerinde biberon çürüğü oluşumu çok daha nadir şekilde gözlenmektedir. yine bebekler artık 3 yaşına geldikleri andan itibaren ebeveynlerin bebeklerine diş fırçalama alışkanlığı da kazandırmaları gerekmektedir.

Ayrıca bebeklerde kafa terlemesi nedenleri adlı makalemize okuyabilir merakınızı giderebilirsiniz.


← Sonraki Kayıt ( ..ARKADASLAR YORUM YAZMAYI UNUTMAYIN.. ) Önceki Kayıt →

0 comments:

Son yazılar